TOP-10 2daygeek Knowledge Action Part-IV

Hi 2g readers,we had already released our Knowledge Action Part I & II & III. Now, we are going to make the Fourth part. If you have any suggestion/doubts please share your comment in our comment section, please do not post any negative comments because we’re spending lots of time for preparing these articles. If you give your valuable suggestion/feedback’s, we will take it as an opportunity to improve our blog, based on that.

Question : 1) Choose the Linux system booting process ?

a) BIOS,GRUB,MBR,Kernel,Init,Runlevel
b) MBR,BIOS,GRUB,Kernel,Init,Runlevel
c) BIOS,MBR,GRUB,Kernel,Init,Runlevel
d) GRUB,BIOS,Kernel,MBR,Init,Runlevel

Answer : c BIOS,MBR,GRUB,Kernel,Init,Runlevel

Question : 2) Which run-level is for production environment ?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 5

Answer : 3 ,3 – Full multiuser mode.

Question : 3) How many run levels available in Linux ?

a) 0-6
b) 0-4
c) 0-5
d) 0-7

Answer : 0-6 ,
0 – halt
1 – Single user mode
2 – Multiuser, without NFS
3 – Full multiuser mode
4 – unused
5 – X11
6 – reboot

Question : 4) How to check default gateway ?

a) netstat -rn
b) route -n
c) a & b
d) Only b

Answer : a & b ,Both command used to check default gateway in Linux.

Output :
[email protected]:~/shell-script$ route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     1      0        0 eth0

[email protected]:~/shell-script$ netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG        0 0          0 eth0
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U         0 0          0 eth0

Question : 5) How to check number of CPU’s on your system ?

a) lscpu
b) top then press 1
c) a & b
d) a

Answer : a & b ,For more information about Hardware information & Top command.

Question : 6) How to check number of hard disk on your system ?

a) fdisk -l
b) fsck
c) e2fsck
d) fstab

Answer : fdisk -l It’s clearly shows how many physical hard disk available on your system.

Question : 7) Which one is count concurrent apache connection ?

a) ps -A | grep httpd | wc -l
b) ps -ef | grep http | wc -l
c) ps aux | grep httpd | wc -l
d) netstat -nt | grep :80 | wc -l

Answer : netstat -nt | grep :80 | wc -l , For more information about netstat command

Question : 8) How to check MySQL activity ?

a) watch -n 1 mysqladmin processlist
b) mysqladmin -u root -p processlist
c) watch -n1 mysqladmin proc stat
d) a,b & c

Answer : a, b & c We can check the MySQl activity using above three commands, For more details MySQL admin command & MySQL Monitoring command

Question : 9) How to check whether you are using LVM or normal partition ?

a) fdisk -l
b) lvdisplay
c) lvs
d) lvscan

Answer : a,b,c & d Above four commands used to check whether we are using LVM or normal partition but how we can check using fdisk -l, In fdisk -l output shows your partition id is 8e, Its LVM partition.

Question : 10) How you check server load on particular timing ?

a) top
b) sar -u
c) sar -u ALL
d) sar -P ALL

Answer : sar -u It clearly shows current date CPU load, For more details about SAR.

Magesh Maruthamuthu

Love to play with all Linux distribution

You may also like...