TOP-10 2daygeek Knowledge Action Part-1

Nowadays most of the companies were asking somewhat more typical questions inroder to choose most updated and knowledge person and its my experience too which i had faced two years back. So i had suggested to post various kinds of interview based questions to my blog for future use of my blog readers and friends. If you have any suggestion/doubts pls share your comment in our comment section…..

Question : 1) Where is mysql database default backup located?

Answer : By default, the backup file was stored or located under root directory.Now, its my idea to generate new database backup without mentioning backup location and easy way to find where is stored.

Output :
[email protected] [~]# mysqldump -u root 2daygeek | gzip -9 > 2daygeek.sql.gz
[email protected] [~]# find / -name "2daygeek.sql.gz"
/root/2daygeek.sql.gz

Question : 2) How to check the daemon version in Linux ?

Answer : I have checked php and httpd version and past the output which i received from our server.
syntax : [Daemon Name] -[v]

Output : httpd
[email protected] [~]# httpd -v
Server version: Apache/2.2.15 (Unix)
Server built:   Feb 22 2013 11:19:58
Output : php
[email protected] [~]# php -v
PHP 5.4.20 (cli) (built: Sep 24 2013 11:07:37)
Copyright (c) 1997-2013 The PHP Group
Zend Engine v2.4.0, Copyright (c) 1998-2013 Zend Technologies

Question : 3) Is Everything a file in Linux ?

a) True
b) False

Answer : True
because all the devices and daemon’s were stored as a file in Linux system.

Question : 4) Is Kernel, the heart of Linux OS ?

a) True
b) False

Answer : True
Kernel is the heart of Linux OS. It controls the hard wares, CPU, memory, hard disk, network and etc.

Question : 5) Which one is the proper syntax to execute the command on Linux ?

a) [Command-Name] [Option A] [Option B] [Arguments A] [Arguments B]
b) [Command-Name] .[Option A] [Option B] [Arguments A] [Arguments B]
c) [Command-Name] -[Option A] [Arguments A]
d) [Command-Name] .[Option A] [Arguments A]

Answer : [Command-Name] -[Option A] [Arguments A]
All the Linux commands having three columns and option was start with “-“.

Question : 6) Which command is used to remove the Empty directory in Linux ?

a) rmdir [Directory-Name]
b) rm -Rf [Directory-Name]
c) rm -Ri [Directory-Name]

Answer : rmdir [Directory-Name]
If the directory is not empty you will getting the error message.

Question : 7) Which file will be executed, when root user login ?

a) .bash_history
b) .bash_profile
c) .ssh
d) .bashrc

Answer : .bashrc
Every time “.bashrc” batch file get executed for ssh login. if you added your email address in this file you will be getting the alert.

Question : 8) which file is used to export the path on Linux server ?

a) .bash_history
b) .bash_profile
c) .ssh
d) .bashrc

Answer : .bash_profile
If you install any daemon on Linux sever. It was stored the configuration/executable files to /bin,/user/bin by default and you can execute the file anywhere but if you install the daemon with different directory, you should export the path to .bash_profile to access anywhere.

Question : 9) Can Linux run many programs at the same time ?

a) Yes
b) NO

Answer : Yes
Because Linux OS can support Multi User, Multi Tasking and Multi Process.

Question : 10) The bash shell is just a program ?

a) True
b) False

Answer : True

Magesh Maruthamuthu

Love to play with all Linux distribution

You may also like...